FranšaisEnglishDeutschNederlandse

 

De Harlekijn poedels : tweekleurig (zwart/wit gevlekt)

 

De gevlekte poedel bestaat al lang !

Het ras werd niet als standaardras beschouwd maar het gebeurde soms dat een gevlekte poedel voorkwam in een nest van éénkleurige poedels. Dit was een uitzondering. In Amerika proberen vele fokkers de Harlekijn te verbeteren en te behouden.

 

Carte postale ArlequinCarte postale Arlequin

 

Men noemt daar de  gevlekte poedel « party poodles ». Wit is de basiskleur en de vlekken kunnen zwart-,grijs-,bruin-, of abrikoos kleurig zijn.

Er bestaan verschillende variaties : 60% wit/40% zwart of 80% wit/20% zwart.

De kop is zwart met eventueel een fijne witte lijn of een klein wit sikje.

De huidskleur moet roze (licht-) zijn daar waar de vacht wit is en grijs (donker) waar de

zwarte vlekken zich bevinden. De onderkaak en de snuit moeten zwart zijn met een donkere huidskleur. De nagels mogen zwart of wit zijn. De ogen donker bruin. De tekening van de vlekken is ideaal als er twee of drie zijn. Een zwarte rug mag (de mantel).

Bij tentoonstellingen ziet men meestal honden met « een mantel », aangezien deze genetisch bepalend is. Fokkers zien deze graag.

Wanneer men de gevlekte Harlekijn gebruikt (twee tot drie vlekken) kan het voorkomen dat de puppen alleen een zwart kopje hebben en verder geheel wit zijn.

In regio’s waar veel wit voorkomt kunnen z.g.n. « zwarte stippen » voorkomen, genaamd « ticking ». Deze puppen zijn minder gewenst.

Bruine vlekken (tan-point) van de black and tan zijn verboden. De Harlekijn kleur is niet erkend als kleur door de FCI. Alleen éénkleurigen zijn geliefd :zwar/wit/grijs/abrikoos/bruin.

Deze kleur is toegestaan en erkend in Duitsland, Tchetchenië en Oostenrijk. Men kan de Harlekijn alleen nationaal ten toonstellen.

De Harlekijn-toy, dwerg en gemiddelde-poedels komen al sinds jaren voor in Duitsland maar de grote komt pas sinds 2-3 jaar voor.

Deze kleursoort is desalniettemin heel zeldzaam bij de grote poedelrassen.

De poedel is een ideale hond voor iedereen, zelfs voor beginners.

Hij leert snel maar het is zeker niet alleen een circushond. Hij kan alle disciplines leren :

Dressage, lenigheid, sporten, waken….

Mensen met astma  of andere allergie voor hondenhaar die toch graag een hond zouden nemen kunnen een poedel kiezen. De vacht moet onderhouden worden maar de poedel verliest geen haar.

De Harlekijn is gevoeliger dan andere raspoedels voor stemverheffingen en emoties van hun baasje.

De poedel wordt vaak beschouwd als tuttige hond. Zelf vind ik de poedel groot van karakter. Vergelijkbaar met een mix van de Duitse Herder : gehoorzaam en de labrador  of Golden Retriever om zijn vriendschap en jachttalent.

Gezien de keuze van mijn beroep als hondenverzorgster en schoonheidsspecialiste ging mijn aandacht vooral uit naar de poedel.

Eerst adopteerde ik  Lady, een zwarte toy poedel. Daarna kocht ik mijn droomhond : een grote zwarte poedel : Maestro, bij fokker « di Felinissima ». Mijn doel was mee te doen aan tentoonstellingen maar noch voor mij, noch voor Maestro bleek dit leuk genoeg.

 

MaestraLady

Expo

Maestra hield veel van water. Het liefst dook ze direct nà een tentoonstelling (gekapt en wel) het water in. (Het rennen achter eenden aan  was een bewijs van haar  jachtinstinkt.)

Toch zijn de poedels al jaren alleen maar op tentoonstellingen te zien en worden ze niet voor de jacht gebruikt.

Toch was dit ras vroeger een echte water- en jachtliefhebber en zeker niet alleen maar een huiskamerhondje…

Zo zijn wij op die manier doorgegaan en amuseren wij ons kostelijk met onze honden.

A la merA la mer

 

Maestra overleed op 15 jarige leeftijd. Haar dochter Pantera nam haar plaats.

Pantera

 

Upacha was de laatste in de rij. Na een klein ongelukje bij de geboorte, besloten we niet met haar te fokken aangezien zij een iets onstabiel karakter vertoonde.


Caniche UpachaUpacha

UpachaUpacha

 

Na haar ongelukkige heengaan, wilden wij geen zwart meer en toevallig, surfend op internet, vonden wij de Harlekijn poedel.

 

Caniches Arlequin DanemarkCaniches Arlequin Danemark